Net w tenisie stołowym – kiedy występuje

Net w tenisie stołowymNet w tenisie stołowym to nic innego jak potrącenie siatki podczas wykonywania serwisu. Jednakże nie każde potrącenie siatki w serwisie jest netem – niektóre oznaczają stratę punktu a inne konieczność powtórzenia serwisu bez utraty punktu.

Net występuje wtedy gdy wykonamy prawidłowy serwis piłką – czyli gdy piłka odbije się od naszej rakietki a następnie od naszej połowy stołu i podczas przelotu na stronę stołu przeciwnika dotknie ona siatki. Zagranie z netem powtarza się z reguły do czasu wykonania serwisu bez potrącenia siatki przez piłkę.

Net nie występuje i nie ma powtórzenia a następuje aromatyczna utrata punktu w przypadku gdy piłka zatrzyma się na siatce podczas serwisu na naszej stronie stołu lub gdy przejdzie przez siatkę ale nie dotknie strony stołu przeciwnika. W takich wypadkach nie ma netu a tylko traci się punkt po przez wykonanie złego zagrania.

W niektórych turniejach oraz zawodach net jest dopuszczalny do trzech razy z rzędu a za czwartym razem może nastąpić utrata punktu. To zawsze powinno wynikać z regulaminu rozgrywek.

Net także nie występuje podczas gry w tenisa stołowego gdy piłka dotknie siatki już podczas wymiany piłek. Występuje on tylko przy rozpoczęciu gry czyli serwisu. W przypadku już trwającej gry gdy piłka dotknie siatki i przejdzie na stronę przeciwnika gra nadal się toczy – jeśli przeciwnik jej nie odbierze (a z reguły jest ona prawie że niemożliwa do odebrania) to traci na niej punkt.

Wiele zawodników często podczas gry specjalnie puszcza bardzo niskie piłki aby zahaczyły po siatce przy uderzeniu top spinowym lub bardzo niskie nad siatką back spiny aby przeciwnik nie przebił piłki – jednakże tutaj już nie chodzi o net a o samą barierę jaką jest siatka i jej wykorzystanie w taktyce gry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.